Wisseltruc

Vorige week zou er een Amerikaanse band bij ons spelen. Ze hadden weinig bijzondere wensen, de vaste productiemensen en technici zouden werken, het was zo goed als uitverkocht; het zou een vrij standaard avond worden.

Het liep iets anders. Nog voor de deuren opengingen, stonden er ineens drie politieagenten binnen. Er was een melding binnengekomen dat er een aanslag zou worden gepleegd  en er werd ons opgedragen het concert te cancelen.

De band zou in een hotel iets verderop blijven slapen, maar de politie vond dat niet slim en wilde dat we hen naar een andere plek zouden brengen. We overlegden met de tourmanager, maar die vertelde dat al hun spullen nog in hotel lagen waar ze die middag hadden ingecheckt. Terreurdreiging of niet, die wilden ze ophalen. De politieagenten moesten even nadenken en kwamen tot de conclusie dat niemand zou verwachten dat de band in de stad zou blijven, dus als wij naar buiten zouden brengen dat de band naar een veilige locatie was gebracht, dan mocht de band bij nader inzien gewoon naar het hotel.

De band laadde hun spullen in hun bus. Terwijl ze dat deden, zette ik een kleiner busje achter de bandbus klaar. Ik gaf de sleutel aan de tourmanager en uit het zicht van alles en iedereen verdwenen de bandleden een voor een in het kleine busje terwijl ik met wat collega’s in de bandbus stapte. Ik draaide de sleutel om en met vier motoragenten om ons heen reden we het terrein af. Op de radio hoorde we iemand vertellen dat de band onder politie begeleiding op weg was naar een geheime locatie.

Vijf minuten later reed de band naar hun hotel waar ze de nacht doorbrachten. Wij reden met de motoragenten een stuk de stad uit, draaiden om en reden ook naar het hotel. We zetten de bandbus in de beveiligde parkeergarage en gaven de sleutel af bij de receptie, zodat de band de volgende dag rustig door kon naar het volgende optreden. Naar verluidt werd dat wel een vrij standaard avond.