Stageplan

Voor een organisatie die lokale muzikanten ondersteunt, was ik gevraagd een bandwedstrijd op te zetten. Voor bands zijn wedstrijden helemaal niet leuk, maar het was dé manier om aan de gemeente te laten zien dat de organisatie nuttig werk deed.

Om het aanstormend talent er toch wat van te laten leren, deden we het zo officieel en professioneel mogelijk. Elke deelnemer vroegen we dus om een persfoto, een korte biografie en een stageplan. Hopende dat ze zich bewust werden dat er ten eerste promo moest worden gedaan, en ten tweede dat er op het podium wel het nodige klaar moest staan, wilden ze kunnen spelen. 

De eerste band had keurig de gevraagde spullen gestuurd. Een bedroevend slechte bio, dat wel, maar ze hadden een standaard site gebruikt om het stageplan te maken, dus dat zag er prima uit. Gitaar, bas, drums, geen achtergrondzang, helemaal duidelijk.

De tweede mail die binnenkwam was van een mij totaal onbekende zangeres. Ik opende de bio en zag meteen een foto van een verschrikkelijk blond schattig meisje. Er onder stond "ik hou van zingen". Wat kort voor een bio, maar vooruit.  

Het andere document dat bij de mail zat, heette stage_plan.doc. Ik verwachtte er niet veel van aangezien het een solo-act was, maar ik wilde toch even zien of er bijzonderheden waren. 

Het document bevatte een overzichtelijk schema van drie maanden waarin ze taken had verdeeld als koffie zetten, kopiëren, mail beantwoorden, archiveren en de telefoon opnemen.
Op de volgende pagina  had ze een kort briefje geschreven: “Hallo, ik vind het heel leuk dat ik zowel mee kan doen aan een bandwedstrijd en ook nog  eventueel stage bij jullie kan lopen. Het was me alleen niet helemaal duidelijk voor hoe lang de stage is, dus ik heb een stageplan gemaakt voor drie maanden. Als het langer moet, hoor ik het graag."